De opening van onze winkel: een groot succes.

https://www.tubantia.nl/enschede/wietgoeroe-opent-cannatheek-vol-wondermiddeltjes-in-enschede~a4dcf1522/

Wietgoeroe opent Cannatheek vol wondermiddeltjes in Enschede

ENSCHEDE – Wietgoeroe Wernard Bruining opende zaterdag de Cannatheek in Enschede. Een winkel in oliën, zalfjes en crèmes met het bestanddeel cannabidiol (CBD), gewonnen uit cannabis. “Power to the people”, zei Bruining en knipte het lint door.

Lucien Baard  

Het is meteen druk. Jong en oud. Mensen die al CBD-olie gebruiken tegen hun kwalen en een groep die gewoon nieuwsgierig is naar de vermeende wondermiddeltjes van de hennepplant.

Franchiseketen

De Enschedese ondernemers Remo Nijenhuis en Artie de Lange hebben hoge verwachtingen van hun winkel aan de Klanderij, die volgens hen ‘de allereerste is in Nederland’. Ze dromen er nu al van uit te waaieren over het hele land. Enschede als begin van een franchiseketen.

‘Belangrijke stap’

Ook Bruining – oprichter van de Stichting Mediwiet – denkt inderdaad dat er nog nergens zo’n winkel is. “Ik ken er wel wat zaakjes, maar die zitten achteraf, niet in een winkelstraat en zijn ook alleen maar op afspraak open. Of zijn tegelijk ook een smartshop.” Het staat hem wel aan, zo’n CBD Cannatheek in een heel gewone winkelstraat. “Een heel belangrijke stap.″

Geen smartshop

De cannatheek is geen halve smartshop, of coffeeshop. Er zijn geen waterpijpen, geen paddo’s, geen jointjes. Het straalt meer de sfeer uit van een apotheekje. Dat is wat Nijenhuis en De Lange ook willen. “Met smartshops wil ik niks te maken hebben.”

De CBD-middellen die zij verkopen kunnen pijnverlichtend werken en zouden ook bij vele aandoeningen klachten verminderen. Bijvoorbeeld reumatische aandoeningen, migraine, epilepsie, slaapstoornissen, eczeem of diabetes. Het valt onder de noemer voedingssupplementen.  Helemaal legaal. “In onze middelen zit niet de THC waar je high van wordt en het is ook niet verslavend.” Er is in de Cannatheek geen mediwiet te koop; dat is nog alleen via apotheken te krijgen.

Onhoudbare pijn

Gerrie Korten

Gerrie Korten © Frans Nikkels

Gerrie Korten (63) zit in een hoekje op een stoel. Haar loopkruk staat tegen de muur. Korten heeft net een nieuwe heup. Tijden heeft ze met een versleten gewricht gelopen, met veel pijn. Zo is ze aan de CBD-olie gekomen, zegt ze. “Ik moest er eerst niets van hebben. Vond het ook wel een beetje eng hè… drugs en zo. Ja, wat wist ik er van.” Maar de pijn werd onhoudbaar, omdat ze geen reguliere pijnstillers kon gebruiken vanwege andere medicatie. “Toen dacht ik: baat het niet, schaadt het niet. Voor mij was het echt een wondermiddel.” De Enschedese zegt dat ze het ook bij twee vriendinnen aan de man bracht. De een had er ook baat bij, maar de ander met ischias veel minder.

Placebo?

Gunter Pelties

Gunter Pelties © Frans Nikkels

Gunter Pelties (72) komt puur uit nieuwsgierigheid. En een beetje vanwege zijn antipathie tegen de farmaceutische industrie. “Ik ben vooral van natuurgeneeswijzen. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat er huisartsen zijn die niets met homeopathie doen.” Hij denkt dat hij CBD-olie ‘een keer gaat proberen’. Niet voor een specifieke kwaal. “Op mijn leeftijd genoeg kwalen”, lacht hij. “Ik hoop me gewoon fitter te gaan voelen.” In een tas heeft hij een map met allerlei krantenknipsels bij zich. Vooral kritische verhalen over de reguliere geneeskunde. Pelties heeft mensen begeleid die in een hospice lagen. “Ik zag met eigen ogen hoe een doodziek iemand ineens onvoorstelbaar vooruitging, toen die cannabisproducten ging gebruiken. Toen dacht ik: dan moet het wel iets hebben.” Zijn huisarts gelooft er niet in. “Die zegt: placebo. Nou, dan maar placebo, als het maar werkt.”

Wonderbaarlijk

Jeroen Nijenhuis (38) lijdt aan een chronische slijmbeursontsteking. Om de zoveel tijd moet ‘er een spuit in’. Daar heeft hij niet veel trek in. “Op internet zag ik filmpjes van mensen die wonderbaarlijk opknapten van CBD, terwijl die ernstig ziek waren. Ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet. Dan heb ik liever iets natuurlijks dan een spuit. Ik snap wel dat er voor sommige mensen een taboe op rust. Maar sinds mijn 17de blow ik soms; dan is het taboe er wel van af. Voor mij werkt het. Veel minder pijn. maar ik hoop ook dat het preventief werkt tegen de ontsteking.″

Jeroen Nijenhuis
Jeroen Nijenhuis © Frans Nikkels

De openingstijden van de winkel aan de Heurne 16 in Enschede zijn:

Maandag 13:00 uur – 18:00 uur
Dinsdag 10:00 uur – 18:00 uur
Woensdag 10:00 uur – 18:00 uur
Donderdag 10:00 uur – 21:00 uur
Vrijdag 10:00 uur – 18:00 uur
Zaterdag 10:00 uur – 17:00 uur
Koopzondagen

1e en laatste zondag van de maand

12:00 uur – 17:00 uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *