CO2 extractie

Waarom wordt CO2 extractie zo vaak toegepast.

Bijna alle massaal verkochte extracten worden verkregen middels CO2 extractie. Vaak krijg ik de vraag waarom dat is? Tenslotte is het extract met Alcohol of C5 veel prettiger van smaak en met alkohol is het extract lang niet zo dik.

Hop en Hennep zijn familie

Grote partijen hennep worden bewerkt bij bedrijven waar ook hop wordt bewerkt. Hop zit in bier en de hopplant van dezelfde familie als de hennepplant (daarom ruikt het soms naar hennep bij een bierbrouwer). Hop wordt er niet als plant in het bier gegooid (al doen reclamefilmpjes dat soms wel vermoeden). Hop wordt geëxtraheerd en dan wordt het extract in het proces toe gevoegd.

Bij een bierbrouwer maken ze miljoenen liters bier. Ze hebben dus ook heel veel hop nodig. En omdat het zo veel is gebruiken ze CO2 extractie: dat gaat lekker snel. De apparatuur is echter duur.

Als  er geen hop wordt geëxtraheerd kan er bijvoorbeeld hennep geëxtraheerd worden. Dat is de reden dat de meeste hennep door middel van CO2 extractie op de markt komt. Met name de CBD producten want er zitten maar enkele procenten in hennepplant. Je moet dus veel extraheren. Met een alkoholextractie ben je veel te lang bezig.

Nadeel van CO2 extractie.

CO2 extractie is chemisch gezien geweldig: het gaat geweldig snel en kan geen gevaarlijk residu achter laten. Het nadeel is dat het niet selectief is. Alles wat je uit de plant kan halen gaat mee. Dat is ook de reden dat het de CO2 pasta’s zo donker zijn en vaak zo scherp smaken.

Kan het ook anders?

Ja hoor. De thuisgebruikers doen het met alcohol of alcohol gerelateerde middelen. Dit is een selectiever oplosmiddel en geeft een zuiverder resultaat.

Je kunt ook de hennep invriezen en dan in een zeef met droogijs stoppen. Dan schud je de cannabinoïden zo van de plant af. Dit is ook een geweldige ervaring. Zo maak je hasj.

Met groene groet,

Artie de Lange

 

2 antwoorden op “CO2 extractie”

 1. Goede morgen,

  Ik ben dit jaar een bedrijfje begonnen in CBD/CBG.
  Wij hebben nu 5 hectares aan CBG hemp staan, wij zijn op zoek naar iemand die het voor ons zou kunnen extraheren.

  Mischien dat u extractie bedrijven weet (duitsland, polen, slovenie etc)

  Mvg,

  1. Omdat het zo’n grote hoeveelheid is zou ik contact opnemen met een lokale bierbrouwer die zijn hop ergens laat extraheren.
   Groeten
   Artie de Lange

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *