Bill Gates steekt geld in vleesloze hamburger

Bron: Financiële dagblad: Lone Mokkenstorm 3 augustus 2017

Mogelijk ligt hij binnenkort op miljoenen borden: een volledig plantaardige hamburger. Impossible Foods, het bedrijf achter de ‘Impossible Burger’, heeft met een financieringsronde $75 mln opgehaald, laat het bedrijf in een persbericht weten.
De vleesloze burger is het eerste product van Impossible Foods, dat in 2011 opgericht is door biochemicus Pat Brown.

Grote namen als Microsoft-miljardair Bill Gates, de Hongkongse tycoon Li Ka-Shing en mede-oprichter van Facebook Dustin Moskovitz steken geld in de start-up. In totaal is er $257 mln geïnvesteerd in het bedrijf, dat vorige maand patent verkreeg op een techniek voor het gebruik van de ijzerhoudende stof haem in zijn vleesvervangers. Dankzij deze techniek heeft Impossible Foods een burger ontwikkeld die geheel plantaardig is, maar ‘bloedt’, oogt en smaakt als een rundvleesburger.

Groen alternatief
De burger is verkrijgbaar in zo’n vijftig restaurants in de Verenigde Staten. De extra investeringen zullen gaan naar een fabriek in Oakland, die binnen enkele weken haar deuren moeten openen. De productie gaat omhoog van 3600 kg naar 635.000 kg ‘vlees’ per maand. In een later stadium moet de burger in winkels te krijgen zijn.
Impossible Foods is in 2011 opgericht door Stanford-biochemicus Pat Brown, met als doel plantaardige alternatieven voor vlees te ontwikkelen. Overtollige vleesconsumptie is slecht voor het milieu en de gezondheid. Met plantaardig vlees is daar iets aan te doen zonder dat de consument zijn dieet al te veel hoeft te veranderen, is het idee achter het bedrijf.

Bij de productie wordt volgens het bedrijf 75% minder water en 95% minder land gebruikt. Ook zou er 87% minder broeikasgassen vrijkomen. Naast burgers werkt het bedrijf aan plantaardige kip, varken, vis en yoghurt. ‘Zodra we de financiële middelen hebben om deze dingen in productie te brengen, zullen we dat zeker doen’, liet Brown weten aan de Financial Times.

Een oversteek naar Europa zit er volgens een woordvoerster van het bedrijf op de korte termijn nog niet in. ‘We zijn nu vooral gericht op het opschalen van onze activiteiten in de Verenigde Staten. Als we eenmaal gaan uitbreiden, zullen we zeker productiecapaciteit in Europa bouwen’.

Burgers van eigen bodem
Ook in Nederland zien ondernemers steeds vaker kansen in milieuvriendelijker alternatieven voor vlees. De Vegetarische Slager, binnen 7 jaar uitgegroeid van eenzame conceptstore tot internationale onderneming, ging onlangs de samenwerking aan met Unilever om de perfecte plantaardige biefstuk te ontwikkelen. Ook wordt er in Maastricht onderzoek gedaan naar gekweekt vlees door professor Post. Met behulp van buitenlandse investeerders hoopt hij voor 2020 het eerste kweekvlees in de schappen te hebben.

Eiwitten
De basis van een vleesloze burger zijn plantaardige eiwitten. Henneptotaal zorgt voor de ontwikkeling van plantaardige eiwitten vanuit de hennepplant: Beter voor mens en milieu.

Eén antwoord op “Bill Gates steekt geld in vleesloze hamburger”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *